Diervoeding:

Veel kleine huisdieren met bepaalde aandoeningen hebben baat bij een aangepaste voeding.
Daarom verkopen we alleen kwaliteitsvoeders
van Royal Canin en Hills.

Enkele voorbeelden uit ons assortiment zijn:

1. Nierdieet voor nierpatiënten
2. Voer voor dieren met allergieën
3. Aangepast voer voor gewrichtsklachten en arthrose
4 Voeding voor hooikoortspatiënten en nog vele andere...

U kunt altijd bellen of langskomen voor een advies op maat.

 

 

 

 

 

Samenwerking:

We werken samen met de Kring Dierenartsen Kennemerland, een
samenwerkings verband van 16 praktijken in de regio Kennemerland.


Hierdoor bent u altijd van zorg voor uw huisdier verzekerd!


Buiten onze openingstijden is voor spoedgevallen altijd een dierenarts bereikbaar op het volgende telefoonnummer:

0900-5519255

 

 

 

 

 

  • ..HOOFDMENU..
  • ..2008..
  • ..2009..
  • ..2010..
  • ..2011..
  • ..2012..
  • ..2013..
  • ..bijzondere dieren..
  • ..2014..
  • ..2015..
  1 Welkom Hoofdmenu  

Stefanie, een stagiaire, heeft haar
eerste gebitje gedaan. Gebitsverzorging is erg belangrijk!
De bek is tenslotte een bron van ingaande bacterien en kan daardoor een oorzaak zijn voor problemen aan verschillende organen. Het gebitje is ultrasoon gereinigd en losse
elementen zijn getrokken. Daarna is het gebit nog gepoetst.
De poes heeft weer een lekkere frisse bek en ruikt er ook niet uit.
We hebben ook nog een bloed onderzoek gedaan, omdat de poes vermagerde en de poes blijkt een schildklierpatient te zijn.

 

     
Deze aandoening komt veel voor bij oudere katten. Als katten slecht in de vacht zitten, vermageren ondanks goed eten, af en toe overgeven en meer drinken dan normaal, moet je (ook) altijd even aan de schildklier denken. Het is belangrijk om deze aandoening te herkennen en te behandelen, omdat het tevens hartproblemen en acute blindheid kan veroorzaken als het niet tijdig wordt onderkend.
Andere belangrijke oorzaken van vermageren zijn: slechte nieren, hartproblemen, suikerziekte en natuurlijk gewoon ouderdom.
 
Bij een gebitsbehandeling krijgt de poes of kater eerst een roesje of narcose, waardoor er geen weerstand is van het dier bij het schoonmaken van het gebit en het eventueel trekken of boren van losse tanden en kiezen. Er is eigenlijk geen leeftijdsbelemmering om het gebit van uw huisdier te behandelen.
   
 

22 december 2008

Deze prachtige poes gaat met open ogen het nieuwe jaar in!Hij had chronisch vieze ogen wat eigenlijk vrij eenvoudig bleek te verhelpen door een zogenaamde entropion operatie uit te voeren. 11 December is Luca geopereerd. Hierbij wordt bij beide ogen een halvemaan vormig stukje huid verwijderd onder beide onderoogleden, waarna de wonden weer gehecht worden.

   
Het onderooglid wordt daardoor iets naar buiten getrokken, waardoor de huid en haren niet meer de oogbollen irriteren. De dieren waarbij dit gebeurt knappen er ontzettend van op en kunnen letterlijk weer met beide ogen open de wereld in kijken. De dieren waarbij dit gebeurt knappen er ontzettend van op en kunnen letterlijk weer met beide ogen open de wereld in kijken. De dieren waarbij dit gebeurt knappen er ontzettend van op en kunnen letterlijk weer met beide ogen open de wereld in kijken.  
   

28 december 2008

We hebben nogal wat konijnen in de praktijk en dat lijkt de laatste jaren zelfs toe te nemen. Voordat u een konijntje aanschaft, check dan wel even of de voortanden goed staan, de kiezen zijn moeilijker te beoordelen. Slechte gebitten komen namelijk nogal eens voor en om regelmatig tanden knippen te voorkomen is het verstandig om kritisch naar de nieuwe aankoop te kijken.Weet ook welk ras je koopt, omdat sommige konijnen behoorlijk kunnen groeien. De foto is van een vlaamse reus op onze konijnen-entdagen in april. Hij woog ruim 7 kilo! Op de konijnen-entdagen enten we de konijnen tegen myxomatose en virus diarree en geven we voedingsadviezen. Veel konijnen zijn regelmatig ziek en kunnen sterven door problemen met de voeding (verkeerde voeding).

 

 


Altijd goed zijn hooi, stro, paardebloem, koolblad. Veel minder goed is appel, brood en andere makkelijk verteerbare suikers. Snoepstaven en dergelijke liever helemaal niet en korrelvoeding heel beperkt geven: 10-20 gram per kilogram lichaamsgewicht, zonder mag ook!

 

30 december 2008


Vandaag hebben Julia en Inez een dagje meegelopen. Het zijn twee meisjes die op 1 VWO zitten en misschien wel diergeneeskunde willen gaan studeren. Ze hebben goed op Tosca gelet die aan een teen geopereerd moest worden, omdat er een vieze tumor op zat.Tosca is een 11 jarige bouvier, we hebben haar om 1000 geopereerd en om 1300 wilde ze al weer een rondje door het park wandelen. Ze kan haar poot nu weer helemaal gebruiken, wel met een teen minder. Als het instrumentarium niet goed steriel is gemaakt is er uiteraard een grotere kans op infecties. Na de operaties moet het instrumentarium uiteraard weer goed schoon gemaakt worden, gedroogd en opnieuw gesteriliseerd voor de volgende operaties.

 


 

Julia en Inez zijn op de onderstaande foto druk bezig om het instrumentarium schoon te maken waar we Tosca mee geopereerd hebben.Tosca vond alles prima, zelfs het verblijf op de praktijk. Het is een geweldige lieve hond.

   

2009 was veterinair gezien een interessant jaar. Ondanks de wereldwijde crisis blijven dieren toch ziek worden en hebben we gelukkig de nodige zorg kunnen verlenen.

Hieronder heb ik wat fotos geplaatst van een aantal bijzondere gevallen die in 2009 de praktijk hebben bezocht.
   

Een beagle had een stuk van een honkbalhandschoen opgegeten en het stu handschoen was vastgelopen in de dunne darm.

Joris is geopereerd en het stuk handschoen is uit de darm verwijderd. De wonden zijn goed genezen, Joris gaat prima en hopelijk kijkt hij de volgende keer beter uit... maar ja, het blijft een beagle-eigenwijs.

   
Een jonge poes met een grote bult op de buik bleek een agressieve tumor te hebben. Deze poes was nog geen 1,5 jaar oud. Het poesje is geopereerd en de tumor verwijderd. De poes gaat nog steeds (november 2010) heel goed en er zijn geen bultjes meer terug gekomen.
Links ziet u de tumor, hij was ongeveer 10 centimeter in diameter, enorm dus.
   
Het poesje boven is naar beneden gevallen van 3 hoog en heeft daarbij zijn gehemelte gescheurd. Onder narcose is het gehemelte gehecht met oplosbaar hechtmateriaal. Er was gelukkig geen overig letsel en de poes is volledig hersteld. Het gehemelte groeit in een dag of 14 weer aan elkaar. Het hechtmateriaal is uiteraard wat sterker vanwege de spanning die tussen de twee harde gehemelte delen bestaan.

De kater links heeft een naald ingeslikt terwijl de eigenaar haar broek aan het stoppen was. Linksboven op de rontgenfoto ziet u de naald zitten.

Onder algehel anaesthesie heb ik de naald uit de maag verwijderd. Hopelijk past de eigenaar nu beter op haar spulletjes.

   

Huidproblemen zijn veel voorkomende problemen bij alle kleine huisdieren.

De poes links heeft een zogenaamde miliaire dermatitis veroorzaakt door cysteuze eierstokken.

De poes is gesteriliseerd en het probleem heeft zich uit zichzelf hersteld.

De foto onder laat de blaasjes op de eierstokken zien.

 
   
   
   
   
   
   
2010 was veterinair gezien een ook weer een interessant jaar. Ondanks de aanhoudende wereldwijde crisis heeft de praktijk goed door kunnen draaien, hebben we nodige zorg kunnen verlenen en zijn er veel nieuwe patienten/clienten bijgekomen.   De balie is verbouwd in het voorjaar en in het najaar is een extra operatiekamer en opvangruimte gecreeerd door een aanbouw aan de bestaande praktijkruimte.

 

 

  Hieronder heb ik weer aantal bijzondere patienten verzameld die de praktijk in de loop van 2010 hebben bezocht.
 
De poes hierboven heeft een zogenaamde miliaire dermatitis. De oorzaak kan bij vlooien liggen, hooikoorts, voedingsallergie en/of wat we noemen idiopatisch. De oorzaak is dan eigenlijk niet bekend, maar ze is wel goed te behandelen.   Deze Alaskan malamute heeft een acute allergische reactie op de kop. Kijk maar naar de gezwollen oogleden en de hele dikke neusrug. Na een anti-allergie injectie was hij weer snel normaal.
 
Deze 13 jaar oude bouvier heeft een lelijke zwelling op de onderkaak. Daarbij had hij ook sterk gezwollen lymfklieren en kon hij bijna niet meer staan. Hij heeft nog een aantal weken prednison gehad om de tumor te remmen. uiteindelijk hebben we de hond in moeten laten slapen.   Koos heeft een tumor in zijn oog. De pupil is aangetast en onregelmatig van vorm. We hebben het oog verwijderd en Koos doet het prima. Zelfs blinde honden kunnen zich prima redden met een beetje hulp. Gelukkig heeft hij nog een oog over wat niet was aangetast.
 
Oorproblemen bij witte katten zijn altijd verdacht voor tumoren. Ook zonnebrand komt voor dus s´zomers bij mooi zonnig weer is het goed om een beetje zonnebrand op de witte oren te smeren. Ook vechtwondjes komen uiteraard voor.   De poes hierboven had geen tumor, maar een chronische oorinfectie. We hebben de poes behandeld en het hele oor is prachtig genezen.
 
Vechtabcessen komen vaak voor, maar deze kat heeft een groot abces op de rechter schouder. Onder narcose is het abces geopend en gespoeld. De patient krijgt ook nog een dag of 10 antibiotica mee.   Hier ziet u de pus (de wittige vloeistof rond het bloed) uit het abces komen.
 
Overvulde anaalklieren komen nogal eens voor bij alle hondenrassen. Soms wordt een overvulling een anaalklierontsteking en een enkele keer wordt zo´n ontsteking een fistel (foto hierboven).   Sommige fistels reageren op antibiotica behandelingen. Andere (zoals hierboven) moeten chirurgisch behandeld worden. Er wordt een open wond gecreeerd die in een week of 2 volledig genezen is.
 
Ortopedische operaties hebben we ook veel gedaan dit jaar. Hierboven de hak van een poes die gebroken was.   Met een speciale ortopedische fixatie is het gewricht weer op zijn plaats gebracht en na 3 weken boxrust zat alles goed aan elkaar gegroeid. In totaal moet er wel 6 weken beperkte beweging worden gegeven.
 
Het gebit is het begin van alles! Een schoon gebit is belangrijk voor de gezondheid van uw dier. Laat daarom regelmatig het gebit nakijken EN regelmatig reinigen Onder een lichte verdoving wordt het gebit gereinigd en worden eventuele losse elementen verwijderd Kijk maar eens naar het verschil met het linker plaatje.
 
Deze wat oudere labrador heeft een afgegrensde tumor, vermoedelijk een melanoom op zijn ondervoet. Ik heb de tumor verwijderd en na 2 dagen kon het verband eraf. Hij weinig last van het verbandje en na 10 dagen hebben we de hechtingen verwijderd.
 
Kleinere rassen met wat stompere neuzen hebben nogal eens verstopte traanbuisjes, waardoor ze altijd natte ogen en/of een -soms wat bruinige- traanstreep op hun gezicht hebben. De traanbuisjes kunnen gechecked worden en doorgespoeld onder narcose. Ik gebruik dan een gekleurde oplossing. Als de kanaaltjes goed zijn doorgespoeld komt de kleurstof letterlijk -de neus uit-.
 
Knieschijfluxaties komen veel voor. Soms is een te ondiepe gleuf (zoals hierboven) op het bovenbeen de oorzaak dat de knieschijf af en toe eraf schiet. Als behandeling wordt de gleuf uitgediept zodat de knieschijf op zijn plek blijft liggen. Het uitgenomen kraakbeen stripje wordt weer terug geplaatst.
 
Een enkele keer vind je een zogenaamde ´binnen bal´ bij een mannelijk dier. Soms kunnen deze ontaarden en daarom moeten ze verwijderd worden. De testikel lag in dit geval in de liesstreek, soms zitten ze nog in de buik. Voedselovergevoeligheden en voedselallergieen komen bij katten veel voor. De belangrijkste kenmerken zijn: het af en toe uitbraken van net opgegeten voer, plekjes en korstjes op de kop (zie boven) en last van de oren.
 
Deze poes had een kwaadaardige tumor in het bovenbeen, maar zonder uitzaaiingen gelukkig. De poes had er veel last van. In overleg met de eigenaar hebben we besloten het pootje te amputeren. De poes is er enorm van opgeknapt. De pijn was weg en het lopen op drie poten is voor katten geen enkel probleem.   Dit hondje is niet verwaarloosd, integendeel, de eigenaar heeft er heel veel voor over gehad om hem te helpen, maar helaas had hij Leishmaniasis, een tropische ziekte waar in een aantal gevallen niets meer aan te doen is. OP een gegevn momnet was hij zo verzwakt dat we hebben besloten hem in te laten slapen. Tot het eind toe heeft het hondje wel goed gegeten en gedronken en geen pijn gehad.

2011 was veterinair gezien ook weer een interessant jaar. Ondanks de aanhoudende wereldwijde crisis heeft de praktijk weer verder geinvesteerd in de toekomst.

Er is een digitale rontgen ontwikkelaar aangeschaft, waardoor het zeer eenvoudig is om kwalitatief hoogstaande rontgenfotos te maken en te beoordelen. Ook het milieu wordt niet meer belast met vloeistoffen die nodig zijn voor het analoog ontwikkelen van rontgenfotos.

  Hieronder heb ik weer aantal bijzondere patienten verzameld die de praktijk hebben bezocht en waar rontgenopnames van zijn gemaakt.
 
Hierboven ziet u een normaal heupgewricht en bekken van een poes. Enkele wervels (links) en de staart (rechts) zijn goed te bekijken.   Op deze foto ziet u een goed gevulde blaas en wat lucht (zwartere plekken) in het maagdarmkanaal.
 
Deze poes is zwanger van 1 kitten. Het kopje, de wervelkolom en de borstkas zijn al goed te zien.   Op deze foto ziet u een nier (boonvormig), de blaas, darmen -met wat keutels erin-, de buikwand, het bekken en de achterpoten.
 
Dit poesje is net geopereerd. Het is een controlefoto van de blaas. Er is nog wat lucht zichtbaar in het onderhuids vetweefsel (zwarte rand).   Hierboven ziet u de blaassteentjes in de blaas. Deze konden alleen operatief verwijderd worden.
 
Hier zijn de steentjes nog duidelijker te zien.   Een Arthrose knie. Het gewricht is overvuld en er is zgn spur vorming, dwz diverse onregelmatige botvormingen aan de randen van het gewricht.
 
Deze poes heeft een breuk in de fibula en een dislokatie van het hakgewricht (tarsocruraal). Operatief ingrijpen is de beste optie.   Hier ziet u een stabilisatie van het hakgewricht door middel van Kirschner pennen.
 
Een konijn met een gebroken bovenbeen. ook dit kan alleen goed genezen door middel van operatief ingrijpen.   Deze poes heeft een tumor aan de teen. We hebben de teen verwijderd en de poes is prima hersteld.
 
Deze poes heeft een scheur van het middenrif. Delen van de buikorganen dringen de borstkas in en de longen worden verdrukt. De poes is geopereerd en hersteld. Dit is een heel benauwd poesje met ernstig hartfalen. We konden niet anders dan het poesje laten inslapen.
  De poes links heeft een ongeluk gehad en heeft diverse breuken in het bekken.
  We zijn 2012 weer met goede moed begonnen. De internationale crisis is nog niet opgelost, maar gelukkig kunnen heel veel baasjes toch nog de nodige zorg aan hun huisdier geven.   We hebben alweer de nodig patienten in de kliniek gehad, sommigen met hele goede en andere met mindere vooruitzichten. Hieronder vast een paar.  
         
     
  Deze Jack had een ontsteking onder zijn oog, meestal als gevolg van een kieswortelabces (P4/M1)   Het bleek echter een fistelkanaal, mogelijk agv trauma (stokje oid). Het fistelkanaal hebben we behandeld en alles is weer als voorheen.  
     
  Deze King Charles werd aangeboden met vrij acute klachten van sloomheid. Het hondje had een hele dikke buik. Er moest snel ingegrepen worden.   Bij het openen van de buik bleek er een enorme grote tumor vanuit de lever en maag de buikholte te vullen. We konden niet anders dan het hondje in te laten slapen. Gelukkig heeft ze niet lang geleden.  
     
 

Vetbulten bij hond komen veel voor en meestal (net zoals bij mensen) hoef je er niets aan te doen.

Deze vetbult van 10 cm diameter zat echter een beetje in de weg bij het lopen en daarom hebben we hem weggehaald. Het hondje rent weer!

  `Cherry eye` is een niet heel veel voorkomende aandoening bij bepaalde hondenrassen. Het is een vergroting van de klier in het 3e ooglid. Hij zwelt en klapt om. Soms is het met medicatie goed te krijgen en een enkele keer moet het chirurgisch.  
     
  Schildklier problemen bij oudere katten komen heel veel voor. Belangrijkste kenmerk is goed eten, iets meer onrust en toch vermageren. De schildklier hierboven is enorm! De poes is va zijn 15e jaar 4 jaar met schildklierremmers behandeld en is uiteindelijk aan hartfalen overleden.  

Dit hondje heeft of te lang in de zon gezeten of een allergische reactie op zijn neusspiegel.

Met wat zalf en anti-allergie pilletjes is het snel weer voor elkaar.

 
     
  Tumoren in de bek van honden en katten komen regelmatig voor. Hierboven ziet u een kwaadaardig melanosarcoom. De eigenaar wilde toch graag een behandeling. het hondje is al bijna 17 jaar. Het alternatief van niks doen was inslapen omdat de tumor zo groot werd dat hij tussen zijn kaken kwam.   We hebben het hondje geopereerd, twee kiezen getrokken, de tumor chirurgisch verwijderd en restanten gecauteteriseerd (weggebrand). De middag na de operatie had hij alweer goed gegeten en hij kan zeker weer een tijd vooruit.  
     
  Deze prachtige siamees was al 67 dagen zwanger en er gebeurde maar niks. Na een rontgenfoto gemaakt te hebben bleek er maar 1 groot kitten in de baarmoeder te liggen. Reden om direct in te grijpen. Bij meer dan 2 kittens kan je uiterlijk tot 70 dagen wachten   Paar uur later hebben we de keizersnede gedaan en is er een prachtig levend kereltje geboren! De moederpoes moest er nog wel even aan wennen.  
         
         
         
         
         

Ook in 2013 zijn er flink wat veranderingen geweest. De praktijk is behoorlijk uitgebreid qua ruimte. We zijn goed actief op Facebook. We hebben eind 2013 een webshop gekregen en natuurlijk veel leuke nieuwe klantjes.

Hieronder een Facebook van wat nieuwe klantjes!

 
 
 
 
 
 
     
Hieronder willen we graag wat fotos delen die wij zelf erg leuk vinden, en we hopen u ook.   De fotos zijn in de loop van de tijd op verschillende lokaties vastgelegd.
 
Onze zijdehoenkuikentjes in de verse wormenbak met hun nieuwe broertjes (of zusjes?) en pleegmoeder.   Onze Sirius aan het ontbijt.
 
Mens en dier dicht bij elkaar in harmonie.   Nog een prachtige van de Felicat show.
 
zwaluwkuikens in een nestje in de toiletten op onze camping in Denemarken.   Karel, mijn favoriete papagaai, waar we een gebroken arm van hebben moeten amputeren. Hij doet het heel goed!
 
Tijdens de veterinaire keuring op de Felicat show in Haarlem, kon ik hier niet voorbijlopen zonder een plaatje te schieten.   Sarah, een nieuw patientje. Na een week opname in de kliniek zag de eigenaar hem voor het eerst eten. Ze is nu volwassen en vrolijk.
 
Paarden keuren op endurance wedstrijden. Soms gaan we door de knieeen.   Een speciale soort: uit de Efteling, ga kijken!
 
Onze twee ex-katers van het goede leven: Sirius en Wimpie.   Schildpad op bezoek. Soms hebben ze vishaakjes die verwijderd moeten worden als ze uit plassen gevangen worden.
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
een paar plaatjes uit 2014   Het land is nog niet uit de crisis, maar we werken door en vertrouwen dat het weer beter wordt.
 
Sjakie, waar we af en toe de snavel van moeten bijwerken   We hebben trouwens ook halsbandparkieten in de achtertuin in de boom zitten.
 
Op de felikat kattenkeuring in Nieuw Vennep   Lotte gebitje aan het schoonmaken
 
Gebitje wordt weer prachtig opgeknapt. Belangrijk om te laten doen!   De nieuwe pup kijkt mee bij het invullen van zijn vaccinatieboekje.
 
Ook vogeltjes worden wel eens gebracht omdat ze ziek zijn. Deze merel heeft het helaas niet gered.   De poes had een wond onder de tong, die maar bleef bloeden. Na het hechten was het opgelost!
uitbreiding   Hiernaast ziet u de nieuwe praktijkuitbreiding. We zijn er erg blij mee, hebben nu veel meer opslagruimte waardoor we bijna altijd alles voor u op voorraad hebben!
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
Enkele plaatjes uit 2015    
 
.Ook poesjes kunnen verstopte traanbuizen hebben. Hier zie je dat de doorspoeling effect heeft gehad. De groene kleurstof ingebracht op het oog, komt na enkele seconden uit de neus.   Dit poesje is zwanger van 1 kitten. We hebben helaas een keizersnede moeten uitvoeren, maar moeder en kind zijn nu heel gezond.
 
Ontsteking in de kaak voor de behandeling   De hond van de foto links, prachtig genezen na 2-3 weken behandelen.
 
Gebitje ook weer mooi schoongemaakt!   Deze gebitssanering was geen overbodige luxe. Hij kan eindelijk weer eens kauwen.
 
Deze milt met tumor woog 3,5 kilo. De hond doet het weer prima. hij had er behoorlijk veel pijn van in zijn buik.   Zeker bij langharige katten moet je oppassen voor ingegroeide nagels!
 
Beschadigingen op het hoornvlies van het oog (groene plekken). Lang zalven en eventueel medicatie is de oplossing.   Ik had wel eens bedenkingen bij karretjes, maar deze mops heeft mijn mening totaal veranderd. Ik heb een filmpje gezien hoe blij die is als hij weer met z´n maatjes kan rennen. Super!!
   
Huidtumoren komen ook bij jonge honden regelmatig voor. Dit was een maligne tumor en is zonder complicaties verwijderd.    
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

 

 


Hoofdmenu